Coraz bliżej święta, a przygotowań coraz więcej. Ubrałam już choinkę, a właściwie ubraliśmy z moimi synami 🙂 Jak to łatwo przypisać sobie cudzą pracę 🙂 Zrobiło się świątecznie i miło, […]
Galantyna z kurczaka
Dziś przepis stary jak świat, ale warty odświeżenia. Świetnie się sprawdza podany zamiast wędliny pełnej konserwantów i dodatkowych substancji smakowych. GALANTYNA Z KURCZAKA Składniki: kurczak w całości (waga około 1,8 […]
Placki ziemniaczane z cukinią
Kocham tradycyjne placki ziemniaczane, ale wiem, że niestety są wysokokaloryczne, ciężkostrawne i podnoszą poziom glukozy we krwi na dość długo. Więc dla miłośników placków ziemniaczanych powstał przepis na placki , […]
Właściwości zdrowotne jajka
Czy warto jeść jajka, co tracimy wykluczając je z diety, a co zyskujemy jedząc je codziennie? Ile jajek można zjeść dziennie lub tygodniowo, bez żadnych problemów zdrowotnych? Czy rzeczywiście jajka […]
Musli
Musli to posiłek, który skradł moje serce. Jadłabym je codziennie 🙂 Kocham je za smak i możliwość przemycenia “superskładników”, między innymi ostropestu plamistego i zarodków pszennych. Musli można robić na […]
Kawa – Twój przyjaciel czy wróg?
Jestem miłośnikiem kawy i zbierając materiały do tego artykułu miałam nadzieję, że będę mogła powiedzieć, że codzienne picie kawy nie wpływa negatywnie na organizm człowieka. Ostatnio nawet kobietom w ciąży […]
Zupa krem z pokrzywy
Pokrzywa to jeden z najpopularniejszych chwastów. Przez nielicznych kochana i uwielbiana, przez większość niechciana. Dawniej zupa pokrzywowa była jedną z częściej występujących zup, teraz można ją zaliczyć do zup “z […]
Błonnik pokarmowy – cud natury
Słysząc błonnik pokarmowy mamy przed oczami projekcję pięknego opakowania z supermarketu lub apteki z napisem Błonnik. Dodam więcej, większość informacji które posiadamy na temat błonnika pokarmowego pochodzi z reklam i […]
Prosta sałatka z rukoli i suszonych pomidorów
Zdrowa i pyszna sałatka mojej koleżanki. Bardzo prosta w wykonaniu, dzięki czemu jest częstym gościem na moim stole. Kocham proste sałatki, ponieważ czas wciąż jest u mnie towarem deficytowym 🙂 […]
Olej kokosowy – zalety i wady
Codziennie wzrasta sprzedaż oleju kokosowego i niedługo będzie go można ogłosić królem olejów. Już dziś jego produkcja to 3,0-3,5 mln ton rocznie.Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Stosujemy […]