Żelazo jest jednym z ważniejszych mikroelementów, zaliczanych przez niektórych do makroelementów.
- podstawowy składnik
- hemoglobiny – barwnik krwi
- mioglobinie – barwnik mięśni
- ferrytynie – formie zapasowej
- enzymów tkankowych
- główna funkcja żelaza jest związana z procesami oddychania
- zapobiega niedokrwistości
- zapobiega zmęczeniu
- nadaje skórze zdrowy wygląd
- bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek
- uczestniczy w syntezie DNA
- odgrywa ważną rolę w systemie immunologicznym – zwalcza bakterie i wirusy
- wpływa na metabolizm cholesterolu
- wspomaga detoksykację szkodliwych substancji w wątrobie
Normy dla kobiet w czasie karmienia piersią w zależności od autora są różne i wahają się od 10 do 20 mg/d.
Żelazo jest obecne w produktach roślinnych i zwierzęcych, więc osoby będące na diecie wegetariańskiej mają możliwość w sposób naturalny dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość żelaza. Czasem osoby są suplementowane dużymi dawkami żelaza, a mimo to ich poziom w organizmie się nie zmienia, wtedy należy zwrócić uwagę na witaminę B12, ale to w późniejszym artykule.
Zawsze zamiast suplementacji, która ostatnio jest coraz modniejsza powinniśmy zwiększyć spożycie produktów bogatych w żelazo, a jest ich całkiem sporo.
- podroby, zwłaszcza wątroba i nerki
- natka pietruszki
- suche nasiona
- suche nasiona roślin strączkowych
- mięso
- jaja
- ciemne pieczywo
- ostrygi
- orzechy
- morele, śliwki, brzoskwinie
Żelazo zawarte w produktach roślinnych jest określane żelazem niehemowym, a w produktach zwierzęcych hemowe. Za lepiej przyswajalne uznaje się żelazo hemowe czyli z produktów zwierzęcych. Pamiętajmy jednak, że wykorzystujemy tylko 2% żelaza z diety.