Żelazo w diecie kobiety w czasie karmienia

Żelazo jest jednym z ważniejszych mikroelementów, zaliczanych przez niektórych do makroelementów.

FUNKCJE ŻELAZA
  1. podstawowy składnik
    • hemoglobiny – barwnik krwi
    • mioglobinie – barwnik mięśni
    • ferrytynie – formie zapasowej
    • enzymów tkankowych
  2. główna funkcja żelaza jest związana z procesami oddychania
  3. zapobiega niedokrwistości
  4. zapobiega zmęczeniu
  5. nadaje skórze zdrowy wygląd
  6. bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek
  7. uczestniczy w syntezie DNA
  8. odgrywa ważną rolę w systemie immunologicznym – zwalcza bakterie i wirusy
  9. wpływa na metabolizm cholesterolu
  10. wspomaga detoksykację szkodliwych substancji w wątrobie

Normy dla kobiet w czasie karmienia piersią w zależności od autora są różne i wahają się od 10 do 20 mg/d.

Żelazo jest obecne w produktach roślinnych i zwierzęcych, więc osoby będące na diecie wegetariańskiej mają możliwość w sposób naturalny dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość żelaza. Czasem osoby są suplementowane dużymi dawkami żelaza, a mimo to ich poziom w organizmie się nie zmienia, wtedy należy zwrócić uwagę na witaminę B12, ale to w późniejszym artykule.

NATURALNE ŹRÓDŁO ŻELAZA

Zawsze zamiast suplementacji, która ostatnio jest coraz modniejsza powinniśmy zwiększyć spożycie produktów bogatych w żelazo, a jest ich całkiem sporo.

  1. podroby, zwłaszcza wątroba i nerki
  2. natka pietruszki
  3. suche nasiona
  4. suche nasiona roślin strączkowych
  5. mięso
  6. jaja
  7. ciemne pieczywo
  8. ostrygi
  9. orzechy
  10. morele, śliwki, brzoskwinie

Żelazo zawarte w produktach roślinnych jest określane żelazem niehemowym, a w produktach zwierzęcych hemowe. Za lepiej przyswajalne uznaje się żelazo hemowe czyli z produktów zwierzęcych. Pamiętajmy jednak, że wykorzystujemy tylko 2% żelaza z diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *