Kocham tradycyjne placki ziemniaczane, ale wiem, że niestety są wysokokaloryczne, ciężkostrawne i podnoszą poziom glukozy we krwi na dość długo. Więc dla miłośników placków ziemniaczanych powstał przepis na placki , które są odchudzone z kalorii i nie powodują tak dużego wzrostu glukozy we krwi.
Z przepisu na tradycyjne placki ziemniaczane zamieniłam część ziemniaków na cukinię i dzięki temu danie uzyskało nowy lepszy wymiar kaloryczności. Dodam więcej przestają tak długo zalegać w żołądku.
W smaku przypominają tradycyjne placki ziemniaczane, więc smak dzieciństwa zostanie zachowany. Dodatkowo do ciasta dołożyłam szałwię, której zadaniem jest minimalizacja związków kancerogenyych powstających w wyniku smażenia. Badania wykazują, że związki zawarte w szałwii blokują utlenianie tłuszczu podczas obróbki termicznej. Szałwia jest szczególnie polecana dla kobiet w okresie menopauzy, natomiast kobiety w okresie karmienia powinny w przepisie szałwię pominąć.
Do smażenia używam oleju kokosowego, który w 95% składa się z kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie ulegają przemianie w toksyczne związki podczas smażenia. Oczywiście pamiętajmy, aby tłuszczu nie spalić. Szeroko na temat oleju kokosowego TUTAJ
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ
Składniki:
0,5 kg ziemniaki
0,5 kg cukinia
1,5 sztuki średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz
pół łyżeczki świeżej szałwii lub 1/4 łyżeczki suszonej
olej kokosowy do smażenia
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki, czosnek i cebulę obieramy i trzemy na tarce na oczkach do tarcia ziemniaków.
2. Cukinię obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
3. Wszystko łączymy w misce wbijamy jajko, dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Podgrzewamy patelnię i smażymy placki nakładając około 3 placuszków na jedną patelnię.
6. Smażymy po obu stronach do uzyskania złotego koloru.
Smacznego 🙂