Zupa z soczewicy jest błyskawiczna w przygotowaniu. Wystarczy 5 składników i 30 minut czasu.
Zupa z zielonej soczewicy
Ilość porcji
1
porcjaCzas przygotowania
30
minutesCzas gotowania
20
minutesIlość kalorii
460
kcalSzybka i prosta zupa.
Składniki:
0,5 cebuli
0,5 marchwi
2 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka pomidorów
50 g zielonej soczewicy
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania:
- Cebulę, czosnek i marchew obierz i pokrój na mniejsze części.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzuć cebulę, czosnek i marchew. Podsmaż około 2 minut.
- Następnie wlej pomidory z puszki i wszystko zmiksuj na gładki krem.
- Wsyp soczewicę, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 20 minut.
- Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.