Czy święta kojarzą Ci się z daniami niezdrowymi? Jeśli tak poznaj ciasto migdałowe z pomarańczą jako jedno ze słodkości, które możesz postawić na świątecznym stole i cieszyć się dużym zdrowiem. Smaczne, zdrowe i pachnące, czegóż można chcieć więcej?
Podczas pieczenia ciasta migdałowego z pomarańczą cały dom jest przepełniony pomarańczową nutą, a domownicy nie mogą się doczekać kiedy spróbują coś dobrego. Jednym z podstawowych składników jest pomarańcza i tu warto wybrać pomarańcze niewoskowane. Raz spróbowałam wykonać je z pomarańczy, która była nawoskowana czyli ze zwykłej pomarańczy dostępnej w większości sklepów, smak ciasta był boski, ale przy każdym kęsie na zębach pojawiał się wosk, który powodował dyskomfort. Zatem jeśli zdecydujesz się na upieczenie ciasta migdałowego z pomarańczą wybierz ekologiczne pomarańcze niewoskowane.
Ciasto migdałowe z pomarańczą to świetny pomysł na świąteczne ciasto sycące o niższej zawartości cukrów prostych niż większość ciast. Dzięki dużej zawartości wapnia polecam je szczególnie osobom, które ograniczają lub wyeliminowały ze swojej diety mleko. Osoby mające problem z tarczycą również powinny zainteresować się ciastem migdałowym z pomarańczą, ponieważ stanowi ono bogate źródło selenu. Selen pozytywnie wpływa na tarczycę. W każdym kawałku znajdziemy również bogactwo magnezu tak bardzo potrzebnego wszystkim, którzy maja dużo stresu lub problemy z pracą serca. Osoby z problemami kardiologicznymi również znajdą w cieście coś dla siebie. Wysoka zawartość wapnia, potasu i magnezu może przyczynić się do wyregulowania ciśnienia. Kobiety w ciąży oraz kobiety starające się o potomstwo mogą liczyć na wysoką zawartość kwasu foliowego tak bardzo istotnego dla rozwoju układu nerwowego przyszłego potomka. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów polecam je również osobom z cukrzycą. Pomarańczowy kolor pomarańczy wskazuje na wysoką zawartość antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników i opóźniają proces starzenia.
Zatem upiecz zdrowe ciasto migdałowe z pomarańczą i wprowadź do swojego menu danie przyczyniające się do poprawy Twojego zdrowia.
Kaloryczność i wartość składników odżywczych jednej porcji (1/10 całości):
- kaloryczność porcji: 219 kcal
- białko 8,5 g
- tłuszcze 13 g
- węglowodany 23 g
- błonnik pokarmowy 4 g
- wapń 110 mg
- magnez 71 mg
- potas 333 mg
- selen 11 mikrogramów
- kwas foliowy 37 mikrogramów
SKŁADNIKI:
- 2 pomarańcze niewoskowane
- 4 jajka
- 100 g ksylitolu lub erytrolu
- 200 g maki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do smarowania tortownicy
- bułka tarta do wysypania tortownicy
SPOSÓB WYKONANIA:
Pomarańcza musi być niewoskowana. W innym przypadku tworzy się nieprzyjemny filtr na zębach. Pomarańcze włóż do wysokiego garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin. Następnie zdejmij z ognia, wyciągnij pomarańcze i ostudź. Po wystygnięciu pomarańcze pokrój na mniejsze części i zmiksuj na jednolity mus. Jaja wbij do miski, dodaj ksylitol i ubijaj na sztywno, następnie dodaj mus z pomarańczy i wymieszaj. Mąkę migdałową, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wymieszaj. Do masy jajeczno-pomarańczowej powoli dodawaj mieszankę mąk i mieszaj. Po wymieszaniu ciasto wlej do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw ciasto i piecz około 60 minut do uzyskania suchego patyczka.
Czytaj również:
Gabinet Dietetyczny “MARCHEWKA”
Dietetyk Małgorzata Skrzypczak
tel. 783 369 887