Makowiec na cieście francuskim

Dziś podam Wam przepis na makowiec na cieście francuskim. Jest bardzo smaczny i wartościowy.

Makowiec jest polecany szczególnie dla osób nie pijących mleka i produktów mlecznych (z wyjątkiem masła – znajduje się w cieście francuskim) i chcących prawidłowo zbilansować wapń. Oczywiście makowiec można zrobić bez ciasta francuskiego.

Wapń jest składnikiem niedoborowym w przypadku diety eliminacyjnej wykluczającej mleko i produkty mleczne.

MAKOWIEC NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
(bez jajek, mleka i produktów mlecznych z wyjątkiem masła)

Składniki:
ciasto francuskie gotowe lub zrobione własnoręcznie bez jajek
200 g suchego maku
100 g sezamu
250 ml mleka ryżowego
3 średnie banany
pół szklanki żurawiny
20 g płatków migdałowych
50 g wiórków kokosowych
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu

Sposób wykonania:
Mak z sezamem z mlekiem ryżowym należy gotować 30 minut. Poczekać aż ostygnie i trochę zbelendować, tak aby część była zblendowana, a część nie. W oddzielnej misce należy zblendować banany i połączyć z chłodnym makiem. Dołożyć pozostałe składniki. Wszystko wymieszac i wyłożyć na ciasto francuskie. Piec w piekarniku w 180 C przez 40 minut. Życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *