Dieta DASH
Dieta DASH jest dietą rekomendowaną przez autorytety naukowe jako jedna z bardziej zdrowych diet. Poszukiwano diety, która pozytywnie wpływałaby na ciśnienie krwi. Z wielu badań wynikało, że na choroby sercowo-naczyniowe mają wpływ: potas, magnez, błonnik, wapń, cholesterol, i nienasyconych kwasów. Zmodyfikowano dietę śródziemnomorską, aby charakteryzowała się określonymi wielkościami właśnie tych składników. W 1997 roku amerykańscy naukowcy przeanalizowali 3 diety: dietę przeciętnego Amerykanina, dietę przeciętnego Amerykanina wzbogaconą o warzywa i owoce oraz zmodyfikowaną dietę śródziemnomorską. Wyniki badania były zaskakujące, a nową dietę od nazwy badania nazwano Dietary Approaches to Stop Hypertension. Już po 2 tygodniach zaobserwowano spadek ciśnienia krwi w grupie badanych osób.
Rekomendacja diety przez autorytety naukowe
Dieta DASH jest rekomendowana przez: Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego, Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne, Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne, Fundacja Insulinooporność.
Dla kogo zalecane jest odżywianie zgodne z dietą DASH?
Dieta DASH jest polecana dla osób chorujących na cukrzycę typu 2, z ryzykiem udaru mózgu, zawału serca, nadciśnieniem, nadmiarem cholesterolu. Polecana jest również osobom zdrowym, którzy chcą wydłużyć swoje życie.
Prezentacja z live na temat Diety DASH TUTAJ
Dieta ta charakteryzuje się łatwymi i szybkimi przepisami.
Naukowo udowodniono, że odpowiednia ilość błonnika, wapnia, potasu i magnezu pozytywnie wpływa na choroby kardiologiczne. Dodatkowo obniżona wartość w diecie kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu również stanowi profilaktykę i wspomagające leczenie w chorobach układu sercowo-naczyniowego.
Zawartość składników makro średnia z tygodnia przypadająca na 1 dzień:
- węglowodany – 286 g
- białka – 98 g
- tłuszcze – 69 g
- kwasy tłuszczowe nasycone – 18,5 g
- cholesterol – 117 g
- błonnik – 51 g
- wapń – 1413 mg
- potas – 4973 mg
- magnez – 563 mg
Może również Cię zainteresuje:
Autor:
Dietetyk Małgorzata Skrzypczak
Gabinet Dietetyczny MARCHEWKA