KAPUSTA Z ORZECHAMI
Składniki:
pół główki białej kapusty (ok. 700g)
1 małe kwaśne jabłko
łyżeczka z soku z cytryny
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
1-1,5 łyżki miodu
3 łyzki białego octu winnego
sól
łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki masła
Sposób wykonania:
Umytą kapustę drobno poszatkować. Obrane jabłko pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na grubych oczkach na tarce, skropić sokiem z cytryny. W rondlu stopić masło, wrzucić pieprz i orzechy i smażyć 1-2 minuty. Włożyć kapustę i przemieszać. Dodać jabłka i dusić 5-6 minut ciągle mieszając. Dodać ocet, miód i mieszając czekać aż płyn odparuje. Doprawić solą. Podawać do smażonego lub pieczonego mięsa.
Źródło: Hanna Szymanderska Jak błysnąć talentem kulinarnym czyli leksykon produktów z różnych stron świata wraz z przepisami