Budowa odporności

Czynniki dietetyczne wspomagające odporność

Okres jesienny motywuje nas do poprawy swojej odporności. Oczywiście większość z nas zdaje sobie sprawę, że odporność powinniśmy budować przed okresem chorobowym, ale wiadomo jak jest. Skoro więc wkroczyliśmy już w okres, w którym wirusy królują warto pomyśleć o właściwej diecie i daniach, które tu i teraz pomogą nam zwalczyć chorobę, albo jej uniknąć.

Nawodnienie organizmu
Nawodnienie organizmu jest niezwykle istotne. Szczególnie powinniśmy pamiętać o porannym piciu wody zaraz po wstaniu oraz przed posiłkami. Ilość wypijanej wody może się różnić u poszczególnych osób, ale minimalna ilość wypijana każdego dnia powinna wynosić 1,5 l. Woda pozwala organizmowi przepłukać i nawilżyć układ pokarmowy, który dzięki tak prostemu zabiegowi będzie lepiej pracować. Dodatkowo woda pozwala wydalić wiele toksyn rozpuszczalnych w wodzie i wydalanych przez nerki. Organizm nawodniony działa lepiej. Woda posiada wiele funkcji w organizmie, transportuje składniki odżywcze, reguluje temperaturę ciała, poprawia kondycję stawów. Przy piciu wody warto zwrócić uwagą na skład wody. Więcej na temat dowiesz się TUTAJ. Polacy najczęściej piją podczas posiłku herbatę oraz pomiędzy posiłkami kawę z mlekiem i cukrem lub bez. Najnowsze badania wskazują, że nie powinniśmy pić podczas posiłku, ale przed nim. Zaraz po posiłku możemy wypić coś ciepłego typu herbata lub kawa. Wodę naturalną powinniśmy pić pomiędzy posiłkami.

PRODUKTY POBUDZAJĄCE UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
Na początku chciałabym opisać produkty, które pobudzą nasz organizm do działania i powinniśmy skorzystać z ich dobrodziejstwa, kiedy zaczynamy źle się czuć. To produkty, które zawierają substancje antyzapalne, które podane w odpowiednich ilościach i odpowiednio wcześnie są w stanie zatrzymać chorobę lub ją skrócić. Warto o nich pomyśleć na początku, zanim stan będzie na tyle poważny, że musimy skorzystać z porady lekarza. Należy do nich: imbir, miód, cytryna, goździki, cynamon, warzywa cebulowate i warzywa kolorowe.

IMBIR
Na pierwszy ogień idzie imbir. To jeden z ważniejszych produktów, po które sięgamy w przypadku przeziębienia. Nie bez przyczyny, ponieważ wykazuje on działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i przeciwzapalne. Napar z imbiru poleca się w przypadku bólu gardła, ponieważ działa odkażająco i przeciwzapalnie. Poza stanem przeziębienia imbir możemy stosować wspomagająco w celu regeneracji układu odpornościowego. Sprawdzi się również w przypadku kaszlu. Oto przepisy wykorzystujące imbir podczas przeziębienia.

Napar do picia i inhalacji
5 cm obranego imbiru zetrzyj na tarce i zalej gorącą wodą. Pozostaw do zaparzenia na 10 minut. Po tym czasie wciągaj opary nosem i pij małymi łyczkami.

Imbir działa nie tylko na odporność. Możemy go stosować w cukrzycy, jako produkt regulujący poziom glukozy we krwi. Wykorzystujemy go w przypadku zawrotów głowy, szumów w uszach, omdleniach, obrzękach, zaburzeniach koncentracji, chorobach wątroby, reumatoidalnym zapaleniu stawów jak również w dnie moczanowej.

Imbir można wykorzystać w kuchni w daniach na słodko i słono. Możemy go wykorzystać jako dodatek do herbatek, napoi, napoi izotonicznych, dodatek do ciast oraz sałatek i dań obiadowych. Przepis na zimową herbatkę z cynamonem i imbirem znajdziesz TUTAJ, a przepis na domowy piernik bez jajek i mleka TUTAJ.

Zastosowanie imbiru

Warzywa w kolorze fioletowym
Warzywa fioletowe zasługują na uwagę ze względu na zawartość antocyjanów i betalainę. Antocyjany to grupa związków o działaniu antyoksydacyjnym czyli wyciszającym stany zapalne. Systematyczne spożywanie produktów zawierających te związki przyczynia się do zwiększania odporności. Do warzyw zawierających antocyjany należą: buraki ćwikłowe, kapusta czerwona, fioletowy jarmuż, czerwona fasola i bakłażan.

Warzywa w kolorze zielonym
Warzywa w kolorze zielonym odgrywają rolę w utrzymaniu prawidłowo działającego układu odpornościowego. Warzywa zielone są bogate w foliany, wapń i karotenoidy. Szczególnie foliany są ważne w kontekście układu odpornościowego, ponieważ działają na wirusy pokazując je układowi immunologicznemu, który rozpoczyna kaskadę reakcji redukcji wirusów. Karotenoidy to potężna grupa związków o działaniu antyoksydacyjnym. Do zielonych warzyw korzystnie wpływających na układ immunologiczny należą: szpinak, jarmuż, brokuły, kapusta młoda i kiełki. Warzywa kapustne zawierają związki siarkowe, które mogą zapobiegać infekcjom.

Warzywa cebulowe
Warzywa cebulowe od wieków były uznawane za produkty stymulujące układ odpornościowy. Do przedstawicieli warzyw cebulowatych zaliczamy wszystkie cebule, por, szczypior, czosnek niedźwiedzi i czosnek zwykły. Jest już sezon na świeży czosnek niedźwiedzi, więc warto o nim pomyśleć w kontekście wzbogacania diety w produkty stymulujące odporność. Czosnek zwyczajny od lat jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Dzięki wielu związkom znajdującym się w czosnku wykazuje on działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Wszystkie produkty cebulowate mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, która jest bardzo ważna w prewencji infekcji. Okazuje się, że cebula odtruwa wątrobę, również po alkoholu i we Francji jest wykorzystywana w leczeniu kaca. W wielu daniach możemy wykorzystać produkty cebulowe. Do prostych dań należy pokrojenie cebuli w drobną kostkę i polanie jej oliwą z oliwek.

Kiszonki
Kiszonki w dużej mierze wpływają na stan mikroflory jelitowej. Występujące w niej bakterie wpływają na uszczelnienie jelita i zabezpieczenie organizmu przez dostaniem się wielu szkodliwych substancji do krwioobiegu. Mikroorganizmy znajdujące się w kiszonkach wspomagają rozwój mikroflory jelitowej, dzięki której układ odpornościowy reaguje w odpowiedni sposób w przypadku dostania się wirusów do organizmu. W kiszonej kapuście występuje bogactwo witaminy C, która w przypadku jej zwiększonego zapotrzebowania w czasie infekcji może być w naturalny sposób dostarczana do organizmu. Kiszonki wykazują działanie bakteriobójcze i wirusobójcze.

Grzyby
Był czas, że uważano, że grzyby nie mają żadnych wartości i nie warto ich spożywać. Okazuje się jednak, że grzyby, szczególnie boczniak ostrygowaty, zawierają jedne z bogatych źródeł beta-glukanu, który wzmacnia i stymuluje do działania układ odpornościowy.

Ogranicz sól i cukier
Badania dowodzą, że nadmiar soli i cukru obniża odporność.

Witamina D
Kiedyś myślano, że witamina D jest tylko ważna w gospodarce wapniowo-fosforanowej. Dziś wiemy, że ma ogromne znaczenie w procesach immunologicznych i przeciwzapalnych. Witamina D uczestniczy w wielu mechanizmach, które dotyczą kondycji naszego organizmu. Hamuje procesy zapalne, pobudza enzymy neutralizujące wolne rodniki, które powstają w dużych ilościach podczas styczności z wirusem. Dodatkowo witamina D w pozytywny sposób wpływa na mikroflorę jelitową. Prowadzone są badania nad wpływem witaminy D na zakażenieSARS-CoV-2. W ponad dwudziestu badaniach z randomizacją wykazano zmniejszenie ostrych infekcji dróg oddechowych. Szczególnie miała znaczenie suplementacja witaminy D w przypadku osób, u których występowały jej niedobory. Inne badania wykazują korelację pomiędzy stężeniem witaminy D, a stanem podczas zakażenia wirusem SARS-Co-2. Na podstawie wniosków z badań można wysnuć hipotezę, że witamina D może się przyczynić do łagodniejszego przechorowania wirusa. Suplementacja wysokich dawek witaminy D u chorych w ciężkim stanie przynosiła dobre efekty. W 2018 roku ze względu na duże niedobory wśród osób powyżej 65 roku życia Instytut Żywności i Żywienia jako jedną z zasad zdrowego odżywiana osób starszych wskazał na suplementację witaminy D w ilości 2000 j./dobę. Badania wykazują, że około połowa społeczeństwa Polskiego ma niedobory witaminyD, a u seniorów ponad 70%. Jaką dawkę zażyć? To wszystko zależy. Niestety nie da się na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie.

Dietetyk Małgorzata Skrzypczak
Gabinet Dietetyczny MARCHEWKA
ul. Kustronia 99
43-300 Bielsko-Biała

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *