Wiosna to czas regeneracji i oczyszczania po zimie. Wraz z promieniami słońca wstępuje w nas energia do działania, która dosyć szybko znika, a pojawia się tzw. wiosenne przesilenie. Stajmy się osłabieni, często dopada nas ból głowy.
Aby do tego nie dopuścić proponuję codziennie wypić koktajl witaminowy, gdzie bazą są zielone warzywa. Koktajl oczyści nas z wielu toksyn i uzupełni witaminy, dzięki czemu będziemy mogli się cieszyć otaczającą nas zielenią, a nie zastanawiać się jaką pastylkę wziąć na ból głowy i ogólne osłabienie.
Zanim umieszczę przepis na koktajl podam wam czym należy się kierować robiąc koktajle.
Podstawą każdego koktajlu powinny być zielone części roślin takie jak: kapusta, jarmuż, sałata, szpinak, boćwina, pokrzywa, kiełki, zioła. Można użyć jednego warzywa lub mieszanki. Na jedną porcję wystarczą 2 garści. Zielone warzywa stanowią naszą bazę. Na początku wybierajcie warzywa, które lubicie, potem możecie dorzucać nieznane lub nielubiane smaki.
Podobną ilość dodajemy owoców np. jabłko, awokado, banan, jeżyny, jagody, figi, winogrona, melon, kiwi, mango, nektarynka, pomarańcza, papaja, brzoskwinia, gruszka, ananas, śliwka, maliny, truskawki, arbuz. Owoce delikatnie posłodzą nam koktajl, dzięki czemu będzie smaczniejszy.
Zamiast owoców lub dodatkowo możemy dodać twarde warzywa np. marchewkę, buraka czerwonego itp. Przed blendowaniem należy warzywa pokroić na małe kawałki, dzięki czemu szybciej się zblendują.
Dodatkowo dodajemy substancje wzbogacające w postaci orzechów i nasion, które dostarczą nam dobrych tłuszczów. Wystarczy kiedy dodamy łyżkę np. migdałów, orzechów, sezamu, siemienia lnianego, pestek dyni, słonecznika, nasion Chia. W nasionach i orzechach mamy bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jeżeli chcemy, aby koktajl był bardziej kaloryczny możemy dołożyć żółtko, łyżkę oleju, masła, wiórków kokosowych itd.
Dla początkujących proponuję zrobienie koktajlu na bazie banana, ma on delikatny słodki smak dzięki czemu również uwielbiają go dzieci. W koktajlach możemy eksperymentować i mieszać smaki.
A oto najprostszy przepis na koktajl niosący bogactwo witamin.
KOKTAJL BANANOWO-SZPINAKOWY
Składniki:
2 garści szpinaku – około 50g
1 banan – około 120g
1 łyżka siemienia lnianego – około 10g
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zmiksować i gotowe 🙂
Wartość energetyczna przedstawionej porcji to 180 kcal
Ilość węglowodanów – 32,7 g
Ilość białka – 4,4 g
Ilość tłuszczów – 4,8 g
Ilość błonnika – 6,1 g