Jeśli już ciasto to najlepiej z warzywem. Dziś pierwsze skrzypce gra czerwona fasola. Fasola przeciwdziała osteoporozie, miażdżycy, cukrzycy typu 2, starzeniu się komórek, redukuje zgagę i refluks.
Ciasto wychodzi wilgotne i smaczne.
Brownie z czerwonej fasoli
Course: ciasto z warzywamiDifficulty: Łatwe, szybkieIlość porcji
8
porcjiCzas przygotowania
10
minutesCzas pieczenia
35
minutesIlość kalorii w 1 porcji
200
kcalCałkowity czas
45
minutesCiasto z warzywami bez glutenu, laktozy, kazeiny i jajek.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
4 łyżki kakao
8 kostek gorzkiej czekolady
5 łyżek ksylitolu lub miodu
3 czubate łyżki mąki z orzechów arachidowych lub migdałów
2 banany
Sposób wykonania:
- Czekoladę włóż do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Banany zmiksuj.
- Fasolę czerwoną odsącz z zalewy przemyj zimną wodą, odsącz i zmiksuj.
- Do fasoli dodaj banany, czekoladę, kakao, ksylitol, mąkę i wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Wlewaj masę do formy o wymiarach 10 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę z ciastem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C około 35 minut.
Ciekawostka
- Fasola stanowi bardzo dobre źródło wapnia i białka.