Dziś przedstawię Ci kolejny przepis na piernik z warzywem, tym razem będzie to dynia. Dynia to bogactwo karotenoidów o potężnych właściwościach antyutleniających. Działa przeciwzapalnie, neutralizuje wolne rodniki, opóźnia proces starzenia się komórek jak również przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz ryzyka udaru mózgu i zawału serca. W pierniku znajdziesz również imbir, goździki i cynamon. Na szczególne wyróżnienie zasługuje cynamon, w którym znajduje się kwas alfa-liponowy regulujący poziom glukozy w krwi. Kwas liponowy również wykazuje działanie usprawniające mechanizm wprowadzania glukozy do komórek, który jest zaburzony przy insulinooporności.
Czytaj również: Dynia – właściwości zdrowotne i przepisy
Piernik dyniowy
Course: Ciasta z warzywamiDifficulty: Średni10
servings30
minutes1
hour307
kcalSkładniki:
1,5 szklanki ugotowanej i odcedzonej dyni (można skorzystać z mrożonej i ją ugotować)
0,5 kostki masła
0,5 szklanki miodu (miód można zastąpić ksylitolem)
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka suszonej żurawiny
0,3 łyżeczki soli himalajskiej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki orzechów włoskich lub arachidowych
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej lub 0,25 świeżo mielonej (ma mocniejszy aromat)
0,5 łyżeczki mielonych goździków
Sposób wykonania:
- Dynię, masło, miód, przyprawy i żurawinę podgrzewamy, aż składniki się połączą. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż ostygnie.
- Następnie dokładamy pozostałe składniki.
- Mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem brytfanny i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 °C na 1 godzinę.
Ciekawostka
- Piernik zawiera składniki o ochronnym działaniu na skórę.
Może Cię zaciekawi: