Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc czas na ciasta piernikowe. Oczywiście jeśli ciasta, to z dodatkiem warzyw. Dziś pora na pomidory pełne potasu i likopenu.
Podczas pieczenia piernika z pomidorami jego zapach rozchodzi się po zakątkach domu i czuć święta. Ciasto wychodzi wilgotne i przepyszne.
Pomidory wpływają pozytywnie na obniżanie poziomu tzw. złego cholesterolu, poprawiają nastrój, zmniejszają skurcze, wspomagają trawienie i opóźniają procesy starzenia. Oprócz potasu i likopenu zawierają magnez, wapń, witaminy z grupy B, bioflawonoidy, witaminę C i foliany. Ze względu na te składniki powinny się nimi zainteresować kobiety planujące dziecko lub będące w ciąży.
Piernik z pomidorami zawiera w swoim składzie przyprawę piernikową o właściwościach zdrowotnych. Przyprawa piernikowa może redukować wzdęcia, regulować poziom glukozy we krwi, działać przeciwnowotworowo oraz wspomagać oczyszczanie wątroby.
Piernik z pomidorami
10
porcji10
minutes1
hour349
kcalSkładniki:
1 puszka pomidorów
2 jaja
2/3 szklanki oliwy z oliwek
2/3 szklanki ksylitolu
3 szklanki mąki
szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy korzennej (20 g)
Sposób wykonania:
- Rozpocznij od dokładnego zblendowania pomidorów. Następnie dodaj jajko, oliwę z oliwek, ksylitol i wszystko zmiksuj na gładką masę.
- W drugiej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową.
- Do pomidorów dodaj wymieszane składniki suche i wszystko wymieszaj na gładką masę.
- Wlej do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Foremkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180C przez 60 minut.
Ciekawostka
- Ciasto z warzywami może być pyszne i zdrowe
Zadbaj o swoje zdrowie z Gabinetem Dietetycznym MARCHEWKA