Odpowiedzi na pytania z komentarzy po Live “Dieta z niskim IG i ŁG”
Dieta z niskim Indeksem Glikemicznym i Ładunkiem Glikemicznym jest często polecana przez lekarzy diabetyków i dietetyków. Samo pojęcie Indeksu Glikemicznego zostało stworzone w 1981 roku, więc stosunkowo niedawno. Na początku określono 62 produkty, a 17 lat później powstała międzynarodowa tabela IG z około 2500 produktami.
Pytania i odpowiedzi z transmisji na żywo “Dieta z niskim Indeksem Glikemicznym i Ładunkiem Glikemicznym”
Magdalena R.
Pytanie: Mój cukier po godzinie od śniadania bardzo spada (dzieje się tak tylko po śniadaniu godzinę po) Jem np. 2 kromki chleba żytniego z masłem, wędlina, pomidor lub inne warzywo
Odpowiedź: Pytanie wymaga większej informacji na temat spożywanych produktów w ciągu dnia jak również analizy niektórych objawów związanych z zaburzeniami glikemii i insulinemii. Można byłoby wykonać diagnostykę pod kątem hipoglikemii reaktywnej i insulinooporności. Na ten temat mówiłam TUTAJ. Dietetycznie w tym przypadku można by było zastosować dietę z niskim IG i ŁG.
Urszula D.
Pytanie: Jeżeli mamy jeść 3 posiłki to muszą być bardzo kaloryczne. Po 600-700 kcal. z czego wziąć te kalorie? Jeżeli zjemy 40 g kaszy np. to … co więcej?
Odpowiedź: W takich przypadkach zwiększa się ilość produktów wysokobiałkowych i tłuszczowych.
Urszula D
Pytanie: Czy te 40 g kaszy to było gotowanej czy suchej?
Odpowiedź: Suchej.
Zyta G.
Pytanie: Jeśli stopień rozdrobnienia wpływa na indeks to dlaczego chleb z mąki z pełnego przemiału ma niższy indeks niż pełnoziarnisty?
Odpowiedź: Chleb z pełnego przemiału to chleb z tzw. mąki razowej czyli powstałej z pojedynczego zmielenia ziarna. Natomiast chleb pełnoziarnisty jest wyprodukowany z mąki pełnoziarnistej czyli mąki powstałej z ziaren bez ich oczyszczania. Jednak mąka pełnoziarnista może być kilka razy zmielona. W związku z tym IG chleba z pełnego przemiału czyli razowego będzie niższy niż chleba z mąki pełnoziarnistej.
Klaudia CH.
Pytanie: Jeżeli przyjmuję lek Siofor na Insulinooporność to czy muszę wtedy restrykcyjnie liczyć ŁG?
Odpowiedź: Dieta z niskim Indeksem Glikemicznym i Ładunkiem Glikemicznym jest jedną z trudniejszych diet. Stosuje się ją głównie w przypadkach, kiedy gospodarka węglowodanowa jest na tyle zaburzona, że większa ilość węglowodanów powoduje dalszy rozwój zaburzeń. Na to pytanie mogłabym odpowiedzieć po analizie obecnego odżywiania i objawów ze strony organizmu oraz wyników badań glukozy i insuliny.
Urszula D.
Pytanie: A czy to nie jest właśnie tak, że osoby uprawiające sport potrzebują więcej węglowodanów? Na przykładzie kaszy, dalej – nie będzie to 40 g?
Odpowiedź: Dieta z niskim Indeksem Glikemicznym i Ładunkiem Glikemicznym nie jest dla wszystkich. Zresztą takiej cudownej diety, którą każdy mógłby stosować jeszcze nikt nie wymyślił. Sportowcom, którzy nie mają problemów ze strony wydzielania insuliny i wrażliwością komórek na jej działanie raczej bym nie polecała tej diety. Natomiast w przypadku stwierdzonej insulinooporności, hiperinsulinemii, hipoglikemii reaktywnej można byłoby ją rozważać być może w bardziej łagodnej formie, ale to byłoby uzależnione od wyników badań laboratoryjnych. Zaletą diety z niskim IG i ŁG jest ochrona przed gwałtownym wzrostem glukozy we krwi i ochrona przed wyrzutem zbyt dużej ilości insuliny. Ze względu na duże trudności w jej codziennym stosowaniu wykorzystuje się ją tylko wtedy, kiedy jest niezbędna.
Urszula D.
Pytanie: Czy smażenie podwyższa indeks, bo w wyższej temperaturze przetwarzane? Z kolei jest dodany tłuszcz, który ma indeks 0.
Odpowiedź: W przypadku smażenia IG zależy od ilości i jakości produktu smażonego, czy jest to produkt wysokowęglowodanowy np. ziemniaki czy wysokobiałkowy np. mięso, ilość panierki i tłuszczu oraz czas smażenia. Generalnie każde smażenie negatywnie wpływa na trzustkę, a mając na uwadze, że dieta z niskim IG i ŁG jest stosowana miedzy innymi ze względu na regenerację i stabilizację działania trzustki, podczas stosowania tej diety nie powinniśmy jeść produktów smażonych.
Agnieszka B-R
Pytanie: Jak wygląda sprawa z napojami roślinnymi i “nabiałem” na ich bazie (jogurt, twarogi)? Jak wygląda indeks glikemiczny np. dla tofu czy wędlin/parówek sojowych?
Odpowiedź: Jogurty naturalne, twarogi naturalne, produkty sojowe naturalne należą do grupy produktów z niskim indeksem glikemicznym. Natomiast te same produkty z dodatkami węglowodanowymi mogą już należeć do średniego lub wysokiego indeksu glikemicznego. Im produkt bardziej tłusty tym ma niższy IG.
Agnieszka D
Pytanie: Czy podgrzewanie takiego obiadu, który ma niski ładunek to podwyższa taki indeks?
Odpowiedź: To zależy czy wcześniej taki obiad był przechowywany w lodówce minimum 12 godzin, jak długo jest podgrzewany i do jakiej temperatury. Jeśli obiad po wyjęciu z lodówki podgrzejemy do temperatury nie wyższej niż 65 stopni celsjusza indeks nie powinien ulec zwiększeniu.
Iwona B.
Pytanie: Czy łyżeczka miodu do wody z cytryną będzie wskazana czy nie?
Odpowiedź: Miód nie jest wskazany w diecie z niskim IG i ŁG
Renata R K
Pytanie: Czy można stosować okna żywieniowe, czasowe przy tej diecie?
Odpowiedź: Tak można. W kolejnych transmisjach na FB, które odbywają się w co drugi czwartek o godz. 18:00 na @gabinetmarchewka będzie opisywana dieta Intermittent Fasting. Zapraszam do wysłuchania.
Renata R K
Pytanie: Jaka kawa jest najlepsza? Czy dopuszczalna jest rozpuszczalna?
Odpowiedź: Każda kawa bez dodatków będzie należała do grupy produktów z niskim indeksem glikemicznym. Na temat kawy pisałam artykuł. Zachęcam do lektury LINK
Ewa L.
Pytanie: Czy skrobia oporna powstaje też przez zamrożenie – np. czy mieszanki warzyw na patelnię, które są wstępnie obgotowane będą miały niższy indeks?
Odpowiedź: Wystąpienie skrobi opornej będzie obniżało IG obgotowanych warzyw.
Renata R. K.
Pytanie: Jakie mleko zastosować bez laktozy roślinne czy tradycyjne?
Odpowiedz: Mleko zwierzęce ma wysoki IG, wiec zalecane są mleka roślinne o niskim IG np: kokosowe, sojowe, migdałowe.