Dziś pomysł na przekąskę, którą możesz zaserwować na spotkanie towarzyskie. Prosta, łatwa, smaczna i zdrowa. Czego chcieć więcej?
W daniu występują cenne substancje i unikatowe połączenia.
Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub włoski groch, stanowi podstawę kuchni arabskiej i tureckiej. Obecnie jest wykorzystywana do tworzenia potraw na całym świecie. Ciecierzyca stanowi jedno z największych źródeł białka wśród roślin, więc produkt ten jest szczególnie polecany w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Również powinien być wykorzystywany w diecie mięsnej jako urozmaicenie diety i dostarczyciel cennych składników.
Ciecierzyca to bogate źródło żelaza, potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek. Żelazo w niej występujące jest w tzw. formie niehemowej czyli trudniej przyswajalnej, ale można niewielkimi korektami dietetycznymi to zmienić, np. poprzez połączenie ciecierzycy z produktami bogatymi w witaminę C lub kwasy owocowe. Z kolei magnez występujący w ciecierzycy uczestniczy w ponad 300 procesach zachodzących w naszym organizmie, a najbardziej odczuwalnym jego brakiem są skurcze mięśni i brak zadowolenia z życia. Dbaj o odpowiednią ilość tego pierwiastka, a na na każdy pojawiający się problem znajdziesz rozwiązanie 🙂 Ciecierzyca zawiera również cynk, który jest bardzo istotny dla naszych włosów, skóry i paznokci.
Ciecierzyca może powodować wzdęcia wynikające z obecności tzw. oligosacharydów. Mimo to nie rezygnuj z niej. Często wcześniejsze moczenie ciecierzycy pozwala zmniejszyć dolegliwości. Jeśli nie przyniesie to rezultatu zmniejsz jej ilość. Zacznij od małych ilości raz w tygodniu. Po pewnym czasie organizm się przyzwyczai i zacznie ją tolerować, a nieprzyjemne baloniki staną się przeszłością.
W daniu zastosowano połączenie kurkumy z pieprzem i papryką ostrą, dzięki któremu zwiększa się przyswajalność kurkuminy obecnej w kurkumie. Kurkumina obniża stany zapalne w organizmie i stanowi doskonałą profilaktykę antynowotworową poprzez hamowanie powstawania naczyń krwionośnych komórek nowotworowych. Kurkumina działa już w mikroskopijnych ilościach, więc przemycaj ją w wielu daniach, szczególnie gdy masz problemy z wątrobą i kamieniami żółciowymi. Kurkumina działa również antydepresyjnie. Neutralizuje wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu.
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- szczypta papryki ostrej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
Ciecierzycę odsącz na sicie. Czosnek przeciśnij przez praskę, a przyprawy wymieszaj ze sobą. Wszystko połącz i rozłóż na blaszce. Piecz 20 minut w temperaturze 170°C, przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 25 minut w tej samej temperaturze.
Przekąskę polecam wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać 🙂
Szczególnie polecam osobom na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, w insulinooporności, w chorobie Hashimoto, cukrzykom i osobom z niewydolnością wątroby.
Autor:
Dietetyk Małgorzata Skrzypczak
Gabinet Dietetyczny “MARCHEWKA”