Galantyna z kurczaka

Dziś przepis stary jak świat, ale warty odświeżenia. Świetnie się sprawdza podany zamiast wędliny pełnej konserwantów i dodatkowych substancji smakowych.

GALANTYNA Z KURCZAKA
Składniki:
kurczak w całości (waga około 1,8 kg)
3 łyżki bułki tartej – można pominąć
sól, pieprz
majeranek
kurkuma
pieprz czarny
ostra papryka

Sposób wykonania:
1. Kurczaka należy wyluzować z kości
2. Mięso zmielić w maszynce, dodać bułkę tartą, przyprawy i wymieszać.
3. Wymieszany farsz równomiernie rozłożyć na skórze i zawinąć jak roladę
4. Zrolowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i zawinąć nadmiar pod spód
5. Zapiąć końce i owinąć roladę sznurkiem, aby podczas pieczenia nie robił się balon.
6. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godz. 30 minut w temperaturze 180ºC.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *