Zdrowe masełko do codziennego stosowania

Często zadajemy sobie pytanie co jest zdrowsze, masło czy margaryna. Nawet wśród ekspertów w dziedzinie odżywiania nie ma w tej kwestii zgody, a dodam, że owej zgody nie ma nawet wśród profesorów wykładających na jednej uczelni :-). Każdy oczywiście ma swoje argumenty.

Osobiście nic nie mam do masła, jeśli nie zawiera sztucznych dodatków. Do jego największych korzyści należy to, że jest ono wchłaniane w przewodzie pokarmowym bez udziału żółci, zatem osoby mające problemy z wątrobą powinny wychwalać je pod niebiosa. Masło zawiera też duże ilości witaminy A i E. Obie witaminy są bardzo ważne dla naszego organizmu. Witamina A miedzy innymi dba o nasz wzrok o zmierzchu, a witamina E przedłuża młodość, więc z tych powodów wybieram masło. Z drugiej strony kością niezgody w całym tym sporze jest cholesterol, którego w maśle jest dosyć sporo. O cholesterolu, czy jest dobry czy zły, już pisałam, więc chętnych do zgłębienia problemu zapraszam TUTAJ.

Zaproponowane smarowidło do chleba poprzez odpowiedni skład redukuje ilość cholesterolu, który nie zawsze jest pożądany w tak dużych ilościach. Kluczowym składnikiem jest tu olej lniany, który oprócz powyższego stanowi bogactwo bardzo korzystnych w naszej diecie kwasów tłuszczowych omega-3, które łagodzą stany zapalne w naszym organizmie. Olej lniany będzie również pozytywnie wpływał na obniżenie poziomu cholesterolu u osób mających jego nadmiar. Ostatnim składnikiem jest nieoceniona natka pietruszki stanowiąca bogactwo potasu, wapnia, witaminy A, kwasu foliowego oraz witaminy C.

Smarowidło polecam wszystkim dbającym o linię, chcącym żyć zdrowo, jak również kobietom w ciąży i matkom karmiącym (u matek karmiących zielona pietruszka wzmaga wydzielanie mleka).

A oto przepis na pyszne i zdrowe smarowidło do chleba na bazie pełnowartościowego masła. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, a walor zdrowotny nieoceniony.

SMAROWIDŁO DO CHLEBA

Składniki:

  • masło ekstra 100 g
  • natka pietruszki pęczek (około 30-40 g)
  • olej lniany 90 g

Sposób wykonania:

Z natki pietruszki wyciskamy sok, powinno go wyjść około 20 g, ale może być trochę mniej. W tym celu przepuszczamy natkę pietruszki przez wyciskarkę do ziół lub blendujemy i odciskamy sok. Metoda dowolna. Następnie do pojemnika blendera wkładamy zimne masło z lodówki, sok z pietruszki i olej lniany. Wszystko miksujemy na gładką masę i wkładamy do lodówki. Powstałe smarowidło jest idealne do smarowania kanapek zamiast czystego masła. Dodatkowo przechowywane w lodówce zawsze zachowuje miękką konsystencję (jak margaryna), zatem jest łatwe w użytkowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *