Kapusta z orzechami

KAPUSTA Z ORZECHAMI

Składniki:

pół główki białej kapusty (ok. 700g)

1 małe kwaśne jabłko

łyżeczka z soku z cytryny

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

1-1,5 łyżki miodu

3 łyzki białego octu winnego

sól

łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu

3 łyżki masła

Sposób wykonania:

Umytą kapustę drobno poszatkować. Obrane jabłko pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na grubych oczkach na tarce, skropić sokiem z cytryny. W rondlu stopić masło, wrzucić pieprz i orzechy i smażyć 1-2 minuty. Włożyć kapustę i przemieszać. Dodać jabłka i dusić 5-6 minut ciągle mieszając. Dodać ocet, miód i mieszając czekać aż płyn odparuje. Doprawić solą. Podawać do smażonego lub pieczonego mięsa.

Źródło: Hanna Szymanderska Jak błysnąć talentem kulinarnym czyli leksykon produktów z różnych stron świata wraz z przepisami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *