Ostatnio znalazłam ciekawy przepis na budyń szpinakowy. Najczęściej oczekujemy, że budyń będzie słodki, a tu niespodzianka i przepis na budyń wytrawny.
Szpinak zawiera wiele cennych substancji między innymi witaminę A, witaminę K, witaminę P, witaminę B4 czyli cholinę. Jako warzywo zielone zawiera też dużą ilość magnezu. Najlepiej jeść szpinak na surowo, wtedy zachowuje najwięcej witamin, ale przecież nie każdy nasz posiłek składa się tylko z surowych warzyw.
Dziś przepis na odżywczy i pełen witamin budyń szpinakowy. Zamiast szpinaku może być pokrzywa.
BUDYŃ SZPINAKOWY
Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku
1/2 kg posiekanego szpinaku
4 kromki chleba z pełnego przemiału namoczone w 1/2 szklance wywaru z warzyw lub mleku
lubczyk
2 łyżki utartego sera
2 żółtka
2 białka ubite na sztywną pianę
bułka tarta
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złoty kolor cebulę i czosnek. Dodać szpinak i go podsmażyć wraz z cebulą i czosnkiem. Do miski włożyć wyciśnięty i pokrojony chleb, wszystko z patelni i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać pianę z białek i również wymieszać. Wszystko wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C i piec 1-2 godziny. Można podawać z sosem z kaparów lub sosem ziołowym.
Źródło: R. K. Bircher Kuchnia naturalna
Autor:
Dietetyk Małgorzata Skrzypczak
Gabinet Dietetyczny MARCHEWKA
Bielsko-Biała