RÓŻNORODNOŚĆ DIETY –JAK JĄ ROZUMIEĆ I DLACZEGO JEST WAŻNA?

Codziennie jesteśmy bombardowani informacjami o niezdrowych produktach.  Słyszymy, że mięso jest niezdrowe, ponieważ powoduje nowotwory. Dowiadujemy się również, że nabiał jest niezdrowy, ponieważ powoduje tworzenie się śluzu w naszym organizmie. Jajka są niezdrowe, ponieważ podwyższają poziom cholesterolu, w warzywach i owocach znajduje się dużo pestycydów i metali ciężkich. Pomidory i ziemniaki są niezdrowe, ponieważ zawierają substancje szkodliwe dla człowieka.

W naszych czasach nie ma już żywności, którą jadły nasze babcie. Żyjemy w środowisku skażonym i nawet warzywa czy owoce rosnące na naszych małych ogródkach zawierają metale ciężkie, które robią spustoszenie w naszym organizmie. Rolnicy nie stosują już płodozmianów, tylko sypią nawóz, aby rośliny pięknie rosły i pięknie wyglądały. Ostatnio słyszałam anegdotę. Kobieta zrywająca u rolnika jabłka w celach zarobkowych chciała zerwać je również dla sobie. Rolnik wtedy zaproponował jej inne jabłka mówiąc,  że te były pryskane tylko 10 razy, więc są zdrowsze. Samo życie.

Można powiedzieć: „Co jeść Panie Premierze?”

Odpowiedz jest prosta, wszystko po trochu, bo zgodnie z zasadą Paracelsusa “Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”

Jeżeli nie wynika to ze stanu chorobowego, nie eliminujcie z diety całych grup produktów ze swojego pożywienia. Różnorodność naszej diety wpływa pozytywnie na stan naszego organizmu. Dziś jem paprykę na śniadanie, jutro kalarepę, a pojutrze ogórek. Każde warzywo, owoc, produkt wysokobiałkowy itd. daje nam różne substancje korzystne i niekorzystne dla naszego organizmu. Tylko dzięki różnorodności mamy możliwość uchronienia się przed nadmiarem niekorzystnych substancji i wykorzystaniem tych korzystnych. Oprócz różnorodności produktów miejmy również różnorodność posiłków. Starajmy się tworzyć różne połączenia, dzięki którym będziemy mieli zwiększone lub zmniejszone wchłanianie minerałów np. połączenie wątróbki z kapustą kiszoną zwiększy wchłanianie żelaza znajdującego się w wątróbce, połączenie sera żółtego ze szpinakiem zwiększy wchłanianie wapnia, ale i upośledzi wchłanianie magnezu. Dzięki stosowaniu różnych połączeń, mamy możliwość zwiększonego wchłaniania różnych składników mineralnych i witamin. Trudno byłoby się zastanawiać nad każdym posiłkiem co zostanie wchłonięte z korzyścią a co nie, więc dieta oparta na różnorodności produktów i ich połączeń jest dla nas idealna.

Mamy bardzo dużo warzyw, owoców, produktów wysokoskrobiowych, wysokobiałkowych oraz tłuszczów, więc możemy stosować je zamiennie. Jeżeli dziś zjadasz na obiad ryż, udko z kurczaka i surówkę z marchewki i jabłka, jutro zjedz ziemniaki, karkówkę wieprzową i surówkę z kiszonej kapusty. Staraj się codziennie jeść coś innego w stosunku do poprzedniego dnia. Dzięki temu organizm będzie sobie uzupełniał niedobory i pozbywał się nadmiarów. Szybko osiągniesz stan równowagi. Po pewnym czasie organizm odwdzięczy Ci się wspaniałym zdrowiem, witalnością i radosnym stanem ducha. Bardzo często po zmianie diety na różnorodną, czyli po zmianie codziennego jedzenia pieczywa z tej samej mąki i od tego samego producenta, nagle przestaje nas boleć głowa i czujemy się pełni energii bez wspomagaczy typu kawa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *