Wapń – po co jest nam potrzebny i dlaczego jest tak ważny dla kobiet karmiących piersią

Wapń stanowi 1,4% masy ciała człowieka z czego 99% wchodzi w skład układu kostnego, a pozostały 1% pełni inne funkcje.

Wapń spełnia w organizmie bardzo wiele ważnych funkcji.
  1. Wchodzi w skład układu kostnego
  2. Główny składnik kości i zębów
  3. Zwiększa twardość kości i zębów
  4. Utrzymuje pracę serca
  5. Łagodzi bezsenność
  6. Bierze udział w krzepnięciu krwi
  7. Odpowiada za skurcze mięśni
  8. Reguluje przepływ przez błony komórkowe
  9. Reguluje pracę niektórych enzymów
  10. Wspomaga metabolizm żelaza
  11. Zmniejsza przepuszczalność śródbłonków naczyń krwionośnych
  12. Wapń wraz z cynkiem, magnezem, witaminą D i C zapobiegają krwawieniom dziąseł
  13. Słabo działa przeciwalergicznie
  14. Pełni rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego
  15. Wyzwala pobudzenie neuronu
  16. Ma znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi

Z funkcji jakie pełni wapń wynika, że jest to bardzo potrzebny minerał.  Musimy go dostarczyć wraz z dietą.

Zapotrzebowanie na wapń pokrywające nasze potrzeby według Instytutu Żywności i Żywienia:
  1. dla dzieci w wieku od 4-9 lat wynosi 1000mg na dobę
  2. dla chłopców i dziewcząt w wieku 10-18 lat wynosi 1300mg na dobę
  3. dla dorosłych mężczyzn 19-65 roku życia wynosi 1000mg na dobę
  4. dla mężczyzn powyżej 66 roku życia 1200mg na dobę
  5. dla kobiet w wieku 19-50 roku życia wynosi 1000mg na dobę
  6. dla kobiet powyżej 51 roku życia wynosi 1200mg na dobę
  7. dla kobiet w ciąży wynosi 1300mg na dobę
  8. dla kobiet w ciąży wynosi 1000mg na dobę

Normę na wapń dla kobiet karmiących niektóre źródła podają nawet dwa razy większe, ale utrata wapnia wraz z mlekiem u kobiety karmiącej piersią wynosi około 250mg na dobę, w związku z tym dawka wapnia w diecie powinna być zwiększona przez matkę w czasie laktacji o tą ilość.  Organizm kobiety w czasie laktacji dąży, aby w produkowanym mleku była odpowiednia ilość wapnia i dlatego zmniejsza wydzielanie wapnia przez nerki matki, a jeśli ta ilość jest niewystarczająca, zwiększa resorpcję wapnia z kości, szczególnie z części lędźwiowej kręgosłupa i z szyjki kości udowej. Aby podczas karmienia piersią nie osłabić kręgosłupa należy zabezpieczyć ilość wapnia w diecie.

Okazuje się, że mamy bardzo dużo produktów bogatych w wapń, dzięki którym jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie tego pierwiastka.

Do naturalnych produktów bogatych w wapń należą:
  1. produkty mleczne
  2. ciemnozielone warzywa
  3. rośliny strączkowe
  4. suszone owoce
  5. orzechy
  6. żółtko jaja

Dostępność wapnia w pożywieniu też ma znaczenie, ponieważ zdrowy dorosły człowiek wchłania około 40% wapnia z diety. Dzieje się tak ze względu, że jest trudny do osiągnięcia stosunek wapnia i fosforu, który powinien wynosić 1:1 lub 1:2. Niektóre potrawy oprócz wapnia są bogate w jony magnezu, potasu, aktywną formą witaminy D3, witaminy A lub laktozy, co zwiększa przyswajalność wapnia, ale są też związki, które ograniczają przyswajanie wapnia np. szczawiany, kwas palmitynowy oraz sód.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *