Wapń stanowi 1,4% masy ciała człowieka z czego 99% wchodzi w skład układu kostnego, a pozostały 1% pełni inne funkcje.
- Wchodzi w skład układu kostnego
- Główny składnik kości i zębów
- Zwiększa twardość kości i zębów
- Utrzymuje pracę serca
- Łagodzi bezsenność
- Bierze udział w krzepnięciu krwi
- Odpowiada za skurcze mięśni
- Reguluje przepływ przez błony komórkowe
- Reguluje pracę niektórych enzymów
- Wspomaga metabolizm żelaza
- Zmniejsza przepuszczalność śródbłonków naczyń krwionośnych
- Wapń wraz z cynkiem, magnezem, witaminą D i C zapobiegają krwawieniom dziąseł
- Słabo działa przeciwalergicznie
- Pełni rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego
- Wyzwala pobudzenie neuronu
- Ma znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi
Z funkcji jakie pełni wapń wynika, że jest to bardzo potrzebny minerał. Musimy go dostarczyć wraz z dietą.
- dla dzieci w wieku od 4-9 lat wynosi 1000mg na dobę
- dla chłopców i dziewcząt w wieku 10-18 lat wynosi 1300mg na dobę
- dla dorosłych mężczyzn 19-65 roku życia wynosi 1000mg na dobę
- dla mężczyzn powyżej 66 roku życia 1200mg na dobę
- dla kobiet w wieku 19-50 roku życia wynosi 1000mg na dobę
- dla kobiet powyżej 51 roku życia wynosi 1200mg na dobę
- dla kobiet w ciąży wynosi 1300mg na dobę
- dla kobiet w ciąży wynosi 1000mg na dobę
Normę na wapń dla kobiet karmiących niektóre źródła podają nawet dwa razy większe, ale utrata wapnia wraz z mlekiem u kobiety karmiącej piersią wynosi około 250mg na dobę, w związku z tym dawka wapnia w diecie powinna być zwiększona przez matkę w czasie laktacji o tą ilość. Organizm kobiety w czasie laktacji dąży, aby w produkowanym mleku była odpowiednia ilość wapnia i dlatego zmniejsza wydzielanie wapnia przez nerki matki, a jeśli ta ilość jest niewystarczająca, zwiększa resorpcję wapnia z kości, szczególnie z części lędźwiowej kręgosłupa i z szyjki kości udowej. Aby podczas karmienia piersią nie osłabić kręgosłupa należy zabezpieczyć ilość wapnia w diecie.
Okazuje się, że mamy bardzo dużo produktów bogatych w wapń, dzięki którym jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie tego pierwiastka.
- produkty mleczne
- ciemnozielone warzywa
- rośliny strączkowe
- suszone owoce
- orzechy
- żółtko jaja
Dostępność wapnia w pożywieniu też ma znaczenie, ponieważ zdrowy dorosły człowiek wchłania około 40% wapnia z diety. Dzieje się tak ze względu, że jest trudny do osiągnięcia stosunek wapnia i fosforu, który powinien wynosić 1:1 lub 1:2. Niektóre potrawy oprócz wapnia są bogate w jony magnezu, potasu, aktywną formą witaminy D3, witaminy A lub laktozy, co zwiększa przyswajalność wapnia, ale są też związki, które ograniczają przyswajanie wapnia np. szczawiany, kwas palmitynowy oraz sód.