Minerały w diecie kobiet karmiących piersią i nie tylko

W związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię podczas karmienia piersią występuje również zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne, których organizm nie jest w stanie wytworzyć, w związku z tym powinniśmy je dostarczyć wraz z dietą. Czynniki, które wpływają na przyswajalność poszczególnych minerałów to:

  1. Złożoność struktury, w jakiej występują w danym produkcie – mogą występować w postaci związku, z którego organizm nie jest wstanie zabrać danego pierwiastka
  2. Zdolność organizmu do ich uwalniania
  3. Substancje towarzyszące w danym posiłku – niektóre substancje pomagają, a niektóre hamują wchłanianie danego pierwiastka np. wchłanianie wapnia jest hamowane przez jony magnezu, ale z drugiej strony wapń w połączeniu z magnezem działają uspokajająco.

Wszystkie minerały stanowią około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Ich niedobór, ale również i ich nadmiar może doprowadzić do zachwiania równowagi i w konsekwencji do powstania choroby.

Wapń, fosfor, krzem, magnez i fluor są kluczowymi elementami strukturalnymi, które budują między innymi kości, zęby i włosy.

Kobalt, miedz, żelazo, mangan, molibden, selen, cynk i chrom są niezbędne do pracy wielu enzymów.

Jod, wapń, magnez, cynk są  niezbędne do budowy i działania niektórych hormonów.

Sód i potas regulują pracę błon biologicznych.

Większość składników mineralnych jesteśmy w stanie zapewnić stosując zróżnicowaną dietę.

Wszystkie składniki mineralne są bardzo ważne, ale na największą uwagę zasługuje wapń, żelazo, witamina D. Zapraszam do przeczytania kolejnego artykuły, w którym będzie mowa tylko na temat wapnia.

Wapń – po co jest nam potrzebny i dlaczego jest tak ważny dla kobiet karmiących piersią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *